Xeno over de zomercampagne van Ringland

maandag 22 augustus 2022

De Vlaamse regering krijgt binnenkort een flinke stapel postkaartjes met vakantiegroeten vanop Ringland toegestuurd. Met die zomercampagne wil de burgerbeweging de ministers aanmoedigen om de beste weg te kiezen: recht naar Ringland. Heel wat vrijwilligers hielpen om de kaartjes te verspreiden en weer te verzamelen om ze door te sturen naar onze beleidsverantwoordelijken. Xeno Dequeecker is een van hen. Als een van de jongste vrijwilligers van Ringland smeet hij zich meteen enthousiast op de campagne. Xeno wordt 19 in september en hoopt op nog meer jong engagement bij Ringland, vertelt hij.

Bij de opstart van Ringland ben ik met mijn mama meegegaan naar een van de eerste acties van Ringland op de Konijnenwei. Ik moet toen een jaar of elf geweest zijn. Toen besefte ik niet echt wat ik aan het doen was, maar die ervaring is wel blijven hangen. Zo kreeg ik geleidelijk aan meer interesse in Ringland, en dit jaar heb ik beslist om ook met concrete actie mee in dat grote project te stappen en zelf iets bij te dragen.

Ik had al wel wat ervaring met vrijwilligerswerk, voornamelijk voor Amnesty International, maar dat kan ik moeilijk vergelijken met mijn nieuwe engagement voor Ringland. Mijn belangrijkste motivatie was Ringland opnieuw in de kijker te zetten. Na de PFAS-onthullingen vond ik dat de burgerbeweging ten onrechte in een slecht daglicht was komen te staan. Ringland had daar geen enkele fout aan. 

Jongeren aanspreken

Ik vond ook dat de activiteiten van Ringland weer wat zichtbaarder mochten worden, dat veel mensen eraan herinnerd moeten worden dat de beweging nog altijd bestaat en actief voortgaat. Ringland mag best ook de jeugd wat meer aanspreken. Ik heb niet het gevoel dat mensen van mijn leeftijd veel van Ringland weten of geïnteresseerd zijn in wat de burgerbeweging voor hen kan betekenen. Ze zijn daar niet mee bezig. Ik heb daar niet meteen een verklaring voor. Bij de klimaatbeweging zijn immers wel veel jongeren actief. Ik heb zelf wel ondervonden dat het moeilijk is om zo’n engagement te onderhouden. Als activist heb je een drukke agenda, ook met andere dingen zoals school of sporten. Voor veel jongeren is het niet evident om te focussen op één activiteit.

Heel fijne ervaring

Deze zomer ben ik druk bezig geweest met de postkaartjescampagne Groetjes vanop Ringland! Dat leuke idee kwam van andere vrijwilligers, onder meer Elian en Geert. Nienke ontwierp de mooie kaartjes. Ik bevoorraadde de verdeelpunten en haalde de verzamelde kaartjes weer op. Samen met onder meer Katelijne, Frans, Christel, Gie en Tinnie vroeg ik tientallen mensen om een kaartje te ondertekenen. Dat was een heel fijne ervaring. Ik kreeg van veel mensen de reactie dat ze toch wel blij zijn met Ringland. Sommigen heb ik ook kunnen overtuigen om ons actief te volgen.

Ik ben zelf veel met sociale media bezig en wil ook wel meewerken met het Instagram-kanaal van Ringland. Maar het was fijn om op straat te komen en direct met mensen te praten. Iemand die je persoonlijk zegt hoezeer hij apprecieert wat Ringland doet, dat is heel anders dan op sociale media berichtjes posten of liken.

Je gedacht zeggen

Andere of nieuwe vrijwilligers zou ik aanmoedigen: durf je gedacht te zeggen! Toen ik eraan begon, was ik wel wat beducht om mezelf te laten horen. Ik vroeg me af of het niet beter zou zijn om gewoon te luisteren. Maar het is beter om vanaf de eerste keer je mening te laten horen. Open kaart spelen geeft meer vertrouwen. Je mag best laten zien dat je zelf overtuigd bent en wat je motiveert.

In ieder geval zou ik zeker klaarstaan voor nieuwe ludieke straatacties. Ik praat graag en voer graag actie op straat. Voor zoiets kan men altijd op mij rekenen!