Aantal verkeerstellers verdubbeld bij derde editie Straatvinken
Persbericht Ringland Academie / Straatvinken
Naar schatting meer dan 4.000 burgers hebben op 14 mei deelgenomen aan de verkeerstelling Straatvinken, het burgerwetenschapsonderzoek van de Ringland Academie i.s.m. de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar. Om 17 uur telden ze een uur lang het verkeer in vele straten in heel Vlaanderen. Online werden alvast zo'n 500.000 verkeersbewegingen geregistreerd. Tellers én niet-tellers worden nu uitgenodigd deel te nemen aan straat-O-sfeer, het tweede deel van het mobiliteitsonderzoek dat peilt naar hun beleving van hun straat.
Hoeveel straatvinken precies geteld hebben, is nog niet definitief bekend. Vooraf hadden zich 5.000 burgers ingeschreven, meer dan een verdubbeling tegenover de vorige editie, toen het telgebied nog beperkt was tot de provincie Antwerpen, het Waasland en de regio Leuven. Vanaf dit jaar kon in heel Vlaanderen geteld worden.
Met de online tel-tool waren ongeveer 2.000 tellers aan de slag. Maar er kon ook geteld worden met pen en papier. Hoeveel mensen dat gedaan hebben, zal de volgende dagen duidelijk worden wanneer ze allemaal hun telresultaat hebben ingeleverd (via de computer of per post). Bij de vorige twee edities waren er ongeveer evenveel online tellingen als met pen en papier.
De deelnemers die online telden met de tool, vinkten op hun smartphone 499.572 verkeersbewegingen: voetgangers, fietsers, steps, auto's, bestel- en vrachtwagens, trams en bussen enz.
Mobiliteitsdeskundige Thomas Vanoutrive, die Straatvinken ondersteunt vanuit de UAntwerpen, reageert erg tevreden op de verdubbeling van het aantal geïnteresseerden. 'Dit onderzoek levert unieke gegevens op, die ons veel leren over het verkeer en de leefbaarheid in de straten. De diversiteit aan straten is mooi. Er werd geteld van aan de IJzer in West-Vlaanderen tot aan de Maas in Limburg, zowel in rustige als in drukke straten, zowel in steden als daarbuiten. Dat maakt Straatvinken bijzonder. We houden rekening met de uitzonderlijke verkeerssituatie ingevolge de lockdown. Deze editie geeft ons des te meer energie om ook de komende jaren verder te doen en na te gaan hoe het verkeer evolueert.'
Volgens Huib Huyse, die vanuit HIVA - KU Leuven mee de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer begeleidt, toont het hoge aantal deelnemers aan dat steeds meer burgers begaan zijn met de mobiliteit en de leefbaarheid in hun straat. 'Niet alleen de inwoners in de regio Antwerpen en het Waasland, de bakermat van het initiatief van de Ringland Academie, zijn curieus naar het verkeer. In heel Vlaanderen willen burgerwetenschappers meer leren over hun straat. Morgen sturen we de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer uit, waarbij mensen een verhaal over hun straat kunnen delen. Dat zal ook een uitzonderlijk beeld schetsen van hoe straatvinken hun straat ervaren tijdens de coronacrisis. Welke invloed heeft die bijvoorbeeld op de sociale contacten en de verkeersdrukte in de straat?'
De verwerking van de telresultaten gebeurt de volgende maanden door onderzoekers van de UAntwerpen. Voor de leefbaarheidsbevraging zijn dat HIVA - KU Leuven en het studiebureau Voices That Count. Ze worden bekendgemaakt in het najaar. Conclusies op de lange termijn - evolueren we naar de gewenste modal split 50/50? - kunnen pas getrokken worden vanaf de vierde editie. Deze derde editie, die plaatsvond in afwijkende omstandigheden ingevolge de coronacrisis, zal hoe dan ook een apart resultaat opleveren.