Gezonder en stiller

Met de overkapping wordt het leven voor honderdduizenden Antwerpenaren gezonder en aangenamer. Doordat het algemeen welzijn er sterk op verbetert, daalt ook de gezondheidsfactuur voor de overheid.

Betere lucht voor 350.000 burgers

De volledige overkapping verbetert de luchtkwaliteit voor zo’n 350.000 Antwerpenaren die op minder dan 1.500 meter van de Ring wonen, werken of naar school gaan (blauwe zone op de kaart). In de nieuwe ruimte van Ringland zal de lucht vergelijkbaar zijn met de rest van de stad.

Ringland redt levens

Met Ringland zal de luchtkwaliteit er in 356 scholen en 135 crèches op vooruitgaan. Daardoor krijgen kinderen een betere longfunctie, wat op de korte en de lange termijn een gunstig effect heeft op de algemene gezondheid. Ook in 52 rusthuizen zal men opgelucht adem kunnen halen. Dat stellen artsen en professoren van de universiteiten KU Leuven, UGent en UHasselt op basis van de luchtkwaliteitsstudie die de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) maakte in opdracht van Ringland. 

    Gezondheidspiramide.

    Door de fijnstofdaling winnen de inwoners binnen de eerste 1.500 meter van de Ring jaarlijks 1.700 levensjaren. Dat betekent ook dat jaarlijks 21 levens gered worden. Dat is meer dan het aantal mensen dat gemiddeld in een jaar overlijdt ten gevolge van verkeersongevallen in Antwerpen. 

    Er valt ook een sterke daling van het aantal ziekenhuisopnames en doktersbezoeken te verwachten. De dokters rekenen op nog spectaculairdere resultaten wanneer ze ook de extra parken en de vermindering van de lawaaioverlast in rekening brengen.

    Opnieuw slapen met open vensters

    Geluidsoverlast leidt tot stress en slaapklachten. De volledige overkapping biedt de oplossing: in de brede omgeving van de Ring zal het veel stiller worden. Het algemeen welzijn zal vast en zeker verbeteren. En we kunnen weer slapen met open venster.