Het Ringland Boek komt eraan

vrijdag 7 december 2018

Persbericht, 7/12/2018

Ringland kondigt vandaag Het Ringland Boek aan. Dit boek biedt aan de hand van interviews, foto’s en achtergrondverhalen inzicht in de manier waarop de Antwerpse burgerbeweging in 5 jaar tijd een opmerkelijk resultaat boekte. Voor Ringlanders is het een mooie terugblik op hun volgehouden engagement. Hopelijk zal het nog meer burgers enthousiasmeren. Voor andere burgerorganisaties vormt het een bron van inspiratie. Het Ringland Boek verschijnt bij de 5de verjaardag van Ringland op 14 februari 2019, maar het kan vanaf vandaag besteld worden. Een tip voor een origineel kerstcadeau dus: ‘Verspreid de droom, leg Het Ringland Boek onder de boom’.

Ringland boek

Een jaar geleden was prof. em. Luc Huyse (KU Leuven) gastspreker op een reflectiedag van de Antwerpse burgerbeweging. Hij zei toen: ‘Ringland is een succesverhaal op het vlak van burgerparticipatie, maar kan een nog veel bredere rol spelen. Veel actiegroepen en burgerbewegingen in Vlaanderen zijn op zoek naar een routeplanner, een draaiboek waarmee zij hun organisatie politieke invloed kunnen geven. Een soort ‘do it yourself’-gids op basis van Ringlands ervaringen met politieke inburgering zou bijzonder nuttig zijn, een cruciale stap zelfs in de zoektocht naar vernieuwing van de democratie.’

Vijf jaar burgerbeweging

Ringland besloot de handschoen op te nemen. Het boek

 • schetst de ontstaansgeschiedenis van de burgerbeweging in de politieke en maatschappelijke context
 • zoomt in op de eigen communicatiestijl waarmee opmerkelijk snel een grote achterban werd opgebouwd
 • biedt een overzicht van de vele evenementen die met de inzet van talloze vrijwilligers telkens een groot succes werden
 • beschrijft de nieuwe vorm van samenwerken in het ‘Antwerps laboratorium’
 • geeft de stappen in het politiek overleg aan die tot het historische Toekomstverbond hebben geleid
 • geeft een inkijk achter de schermen van een professioneel geleide burgerorganisatie
 • werpt een blik op een mooie toekomst in een leefbaar en mobiel Antwerpen
 • en zo veel meer.

Samen met veel Ringlanders

Geheel in de traditie van de burgerbeweging koos het redactieteam voor een co-creatieve aanpak, met inbreng van veel vrijwilligers. Ook zij kregen een stem in het boek. Voor de eigen achterban is het een boek vol herinneringen met foto’s en verhalen van campagnes en evenementen die zij mee realiseerden. Het Ringland Boek is dan ook een stevig woord van dank voor de inzet van duizenden burgers.

Daarnaast praatte de redactie met experts en academici, journalisten en beleidsmakers. Hoe verklaren zij het succes van Ringland? Hoe blikken zij terug op het afgelegde parcours? Wat is de maatschappelijke betekenis van deze burgerbeweging?

Tips voor actiegroepen en burgerbewegingen

Ringland wil zijn ervaringen en opgebouwde kennis niet voor zich houden. Daarom wordt elk van de tien hoofdstukken besloten met tips, do’s-and-don’ts inzake

 • communicatie en perscontacten
 • organisatie van evenementen
 • enthousiasmeren van vrijwilligers
 • inzet van experts en burgerwetenschappers
 • overleg met administraties en overheid
 • allianties met andere actiegroepen, maar ook met ondernemers, artiesten en kunstenaars ...
 • uitbouw van een structuur voor de organisatie
 • en zo veel meer.

Denkstof voor beleidsmakers

Het Ringlandboek biedt ook denkstof voor politici en ambtenaren. Hoe ga je om met burgers en hun vaak terechte bekommernissen? Hoe ga je proactief aan de slag met burgerparticipatie? Hoe geef je ruimte aan de knowhow van burgers bij de bepaling en uitwerking van een beleid dat iedereen aanbelangt? Het Oosterweeldossier geraakte pas gedeblokkeerd toen alle belanghebbenden besloten naar elkaar te luisteren en om de tafel te gaan zitten. Het Ringland Boek is het verhaal van iedereen die het mee heeft waargemaakt.

Leg Ringland onder de kerstboom

Het Ringland Boek verschijnt op 14 februari 2019, de 5de verjaardag van Ringland. Wie het nu via www.ringland.be bestelt, kan een cadeaubon downloaden en die onder de kerstboom leggen. De verkoopprijs bedraagt 30 euro. Tot 14 februari geldt ook een voorverkoopactie: voor twee exemplaren betaal je 50 euro. Zo kunnen burgers het boek voor zichzelf kopen en een exemplaar om cadeau te doen. Daarmee helpen ze de droom voort te verspreiden.