Nieuws

Hoe beleef jij je straat? Vertel je verhaal met straat-O-sfeer

zondag 22 mei 2022
straat-O-sfeer.

Naar schatting 3.500 burgers in heel Vlaanderen hebben op donderdag 19 mei meegedaan met de vijfde editie van de verkeerstelling Straatvinken. Tijd voor het tweede deel van het burgeronderzoek: de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer.

Met Straatvinken gaan we jaar na jaar na of we de modal shift naar duurzamer verkeer realiseren. En ook dit jaar waren weer zeer veel burgers aan de slag. Zittend op hun dorpel of geleund tegen de deur, vanuit een makkelijke tuinstoel op de stoep of vanachter een raam. Jong en oud, samen met de hond, met buren of familie of alleen. In drukke en in rustige straten. In de stad en ver daarbuiten. Hieronder zie je leuke foto's van jonge en oudere Straatvinken in actie. Allemaal burgers die begaan zijn met het verkeer en hun straat. 

‘Als wetenschapper vind ik het veelbetekend dat zoveel burgers samen met ons de mobiliteit opvolgen’, zegt mobiliteitsdeskundige Thomas Vanoutrive, die Straatvinken ondersteunt vanuit de Universiteit Antwerpen. ‘Hun teldata zijn goud waard. Wanneer we met deelnemers praten, voelen we hun betrokkenheid en enthousiasme. Dat bevestigt dat wetenschap relevant kan zijn en het motiveert ons om door te gaan tot 2030. Ik kijk ernaar uit om met de data aan de slag te gaan.’

Tweede deel van het onderzoek

Maar het is nog niet gedaan! Straatvinken nodigt tellers én niet-tellers uit om ook deel te nemen aan straat-O-sfeer, het tweede luik van het leefbaarheidsonderzoek. Hoe beoordeel jij het verkeer in je straat, de mogelijkheid tot sociaal contact, het geluid enzovoort? Is dat nu anders dan voor of tijdens de coronacrisis? En overweeg je zelf je mobiliteitsgedrag aan te passen?

Vertel onze wetenschappers het verhaal van je straat. Graag vóór 20 juni. Hoe meer bewoners deelnemen, hoe beter we een zicht krijgen op de verschillen tussen straten en buurten. Door die fijnmazige data kan Straatvinken bijdragen aan een dialoog tussen burgers, wetenschappers en beleidsmakers.

Conclusies van de telling en de bevraging mag je verwachten in het najaar.