Feest voor 10 jaar Ringland in woord en beeld

vrijdag 1 maart 2024

Tientallen vrijwilligers, donateurs en sympathisanten toostten op 27 februari in het Zuiderpershuis op 10 jaar Ringland. Hier herbeleef je die feestelijke avond, met de aanmoedigende en ontroerende speech van Peter Vermeulen, de aftermovie en foto's.

 

 

Beste Ringland-vrienden,

10 jaar! Chapeau, daar klinken we op! En zeg eens eerlijk: wie had dit ooit durven te dromen?

We wisten wel dat onze dromen groots waren. Het gaat tenslotte om het allergrootste, het meest complexe en het meest ambitieuze stadsproject in heel West-Europa. Maar dat we al na drie jaar 1,25 miljard euro zouden binnenhalen, als ‘startbudget’ nota bene, mét het engagement om nog veel meer te realiseren … dat had niemand durven te denken, toch?

Het toont alleen maar aan dat Ringland ertoe doet. Van in het begin. Anders hadden we met de overheden nooit dat Toekomstverbond kunnen afsluiten, met alles erop en eraan.

Maar minstens even belangrijk – en dat kan ik jullie verzekeren: we doen er nog altijd toe!

Veranderen en verbeteren

Zo hebben we in de afgelopen jaren de ontwerpen aan het Noordkasteel, aan station Luchtbal en voor het ringpark Groenendaal, voor het ringpark Het Schijn achter de Ten Eekhovelei en voor de Spaghettiknoop aan de Kennedytunnel, drastisch helpen veranderen én verbeteren.

Zo kregen we gedaan dat er twee jaar geleden een stevig budget bijkwam, zodat alle ringparken op de hele Ring-Noord ineens mee gerealiseerd kunnen worden, samen met de Oosterweelverbinding. Dat heeft strijd gevergd – en je kan je afvragen waarom dat nodig was. Want achteraf vond iedereen dat ‘de logica zelve’. Maar goed, het is in elk geval ‘binnen’.

En zo hebben we recentelijk toch nog een engagement kunnen afdwingen van déze Vlaamse regering, om eindelijk fors te investeren in de modal shift in het algemeen en het openbaar vervoer in het bijzonder. Ja, dat had natuurlijk allemaal al veel vroeger en straffer beslist moeten zijn. Maar wie wint? De aanhouder. En … dat waren wij! En … dat blijven wij!

Met plannen voor basisbetrouwbaarheid: extra trams en genoeg personeel, een extra loods en beter onderhoud, stiptere lijnen én betere informatie. Allemaal voorwaarden voor een grondige herstructurering vanuit basisbereikbaarheid en extra investeringen in het Routeplan 2030, nu al met een doorkijk voorbij 2035. Ook dat moest natuurlijk sneller gaan, maar het is en blijft een werk van lange adem, voor heel geduldige mensen, volhouders.

Sterkere samenwerking met de intendant

Ik kan hier nog even mee doorgaan en het is ook niet allemaal even hoera. Maar juist daarom wil ik toch nog even toegeven dat we voor de Ring-Zuid – voor héél Ringland ‘the proof of the pudding’ – vorig jaar lang niet de resultaten gehaald hebben die we gehoopt hadden. Het goede nieuws is evenwel dat we er na die ‘negatieve evaluatie’ begin dit jaar weer zijn ingevlogen. Mét een sterkere samenwerking met het team van de intendant, opnieuw met meer co-creatie. We gaan er ook voor om concrete voorstellen klaar te hebben voor de volgende Vlaamse regering, ergens eind 2024.

Zoveel donateurs en vrijwilligers

Tot zover ‘de inhoud’. Nu ‘de essentie’, zeker vanavond. Het spreekt immers voor zich dat dit hele traject totaal onmogelijk was zonder jullie … zoveel trouwe, gulle donateurs én zoveel vrijwilligers van allerlei slag, kennis en kunde. Echt geweldig! En daarom dit feest.

Zo herinner ik me heel goed het voorstel in de beginperiode: laten we drie maanden lang elke dag langs de Ring onze vlag planten … Meteen rees de vraag: ‘Oei, is dat wel realistisch?’ Maar een paar mensen zeiden: ‘Natuurlijk doen we dat!’ En we déden het. En we leerden meteen veel nieuwe Ringlanders kennen. Ze sloten zich bij ons aan en de trein was definitief vertrokken.

Of zoals vlak voor de verkiezingen in mei 2014, toen enkele vrijwilligers voorstelden: ‘Laten we een festival organiseren!’ Een paar weken later hadden we een topaffiche, met Gorki, Stijn Meuris, Slongs Dievanongs, Pieter en Bert Embrechts en De Laatste Showband!

Toen moest ik op de festivalweide iedereen die ik kende gaan aanspreken met de vraag om te helpen, achter de bar bijvoorbeeld. Want de toeloop was zoveel groter dan zelfs die eerste enthousiastelingen hadden durven te dromen…. Zo hadden we meteen wéér zoveel extra vrijwilligers.

Of een jaar later, toen we opperden: ‘Zouden we geen twéé Roma-avonden houden?…’ Voor sommigen gekkenwerk, maar een paar maanden later alweer een geweldig succes.

We zijn de zogenaamde ‘jonge garde’, die toen ongelooflijk aan de kar heeft getrokken, maar uiteraard ook alle ‘iets oudere’ vrijwilligers en al wie op de een of andere manier meewerkte, al was het maar een paar uur, eeuwig dankbaar voor zoveel Ringland-energie, voor zo’n droomstart, en voor nog zoveel geweldige initiatieven alle jaren daarna. Denk bijvoorbeeld maar aan onze Reus Ringo, vorig jaar in de geweldige stoet van Borgerhout en hier weer van de partij, voor de deur van het Zuiderpershuis.

Achter de schermen

En dus helemaal fantastisch: het werkt nog altijd! Misschien minder spectaculair naar buiten toe, maar des te meer achter de schermen. Zoals twee weken geleden, toen enkele vrijwilligers in een weekend ineens in de pen kropen om te antwoorden op dringende vragen vanwege districtsraadsleden over onze mening rond de A102 en De Nieuwe Rand.

Of afgelopen week nog, toen we met velen samen een goed afgewogen maar erg kritisch advies opmaakten over de plannen rond de Groene Vesten. Onze vrijwilligster Diane zei het treffend: weer een staaltje uitstekend teamwerk! Zoals steeds vakkundig én geduldig ondersteund door onze geweldige medewerkers Veerle en Christophe.

Nog één straf voorbeeld: we werken vandaag met velen ook keihard aan de afronding van onze werkbank Financiering. Daarvoor heeft zich het voorbije halfjaar in de Ringland Academie een extra team aangemeld van vijf professoren, niet alleen van de Universiteit Antwerpen, maar ook van Leuven én zelfs uit Tilburg! Samen met ons kijken zij kritisch, constructief en vooral zéér deskundig mee naar die ingewikkelde materie.

Leve Ringland!

Het is een van de wondere krachten van Ringland, al tien jaar lang: onvoorstelbaar hoe zoveel deskundigen op zovele terreinen zich zo hard mee inzetten voor Ringland. Ook aan al die vrijwilligers: dankjewel!

Ik kan alleen maar afsluiten met een oproep aan iedereen die Ringland een warm hart toedraagt en blijft dromen voor onze stad: vraag niet wat anderen voor jouw stad kunnen doen, maar vraag je af hoe jij voor jouw stad kan bijdragen aan dit fantastische Ringland-verhaal.

Toch nog even terug naar de jonge garde – en bij uitbreiding een oproep aan alle jonge mensen in de zaal. Als jullie huizen verbouwd zijn, als jullie kindjes wat groter zijn, weet dan dat wij tegen die tijd stokoud zijn en dat niet alles opgelost zal zijn. Hou jullie dus klaar om er weer mee in te vliegen en op termijn de fakkel over te nemen.

Ik zei het elders al eens en jullie weten het ook: er is maar one way to go: Power to the people! Leve Ringland! Leve alle vrijwilligers!

Merci, dikke merci!

 

  • Dank aan vrijwilligers Joris De Vroey voor de aftermovie en Valentin Eyckmans voor de foto's.
  • Bekijk 10 jaar Ringland én de nog langere aanloop ernaartoe ook in deze rijk geïllustreerde tijdlijn, met dank aan vrijwilligster Nienke van der Reijden.