Nienke over grafisch werk en veel lachen

vrijdag 20 november 2020

Van in het begin keek Nienke van der Reijden vol bewondering naar het engagement van Ringland. Twee jaar geleden, op het 10 Stoetenfestival, wilde ze niet langer aan de zijlijn blijven toekijken en ging ze in op een ‘vacature’ voor vrijwilligers. Wellicht leerde je haar al kennen via het vele grafische werk dat ze sindsdien voor Ringland doet. Lees hier haar verhaal.

 

‘‘

Ik leerde Ringland kennen via de vlagplanting. Op een vrijdagmiddag in mei 2014 zag ik vanuit het Speelscholeke in Deurne, waar mijn kinderen toen zaten, een jonge bende met Ringland-vlaggen vertrekken naar de oprit in Borgerhout. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en als ouder was ik graag van de partij.

Sindsdien volgde ik Ringland vanop afstand, met veel bewondering voor wat er allemaal gebeurde vanuit een groep die probeert de stad en de leefomgeving van haar inwoners te verbeteren. Wij wonen in de omgeving van het Sportpaleis, in een nogal grijze, vergeten buurt waar nog veel werk aan de winkel is. We missen bijvoorbeeld groen. Ringland is een solidaire organisatie die zich ook inzet voor armere wijken.

Ik hing een affiche achter mijn raam en kocht op het Ringland-festival een certificaat voor 4 m² van het toekomstige Ringland, maar deed uiteindelijk weinig om dit fijne initiatief verder te ondersteunen. Op het 10 stoetenfestival in 2018 had ik een gezellige babbel met Ringland-vrijwilligster Tinnie. Zij trok me over de streep om me toch actiever in te zetten. 

Ik ben docente op de Thomas More-hogeschool, in de richting Interieurvormgeving. Wietse Vermeulen, Ringlander van het eerste uur, was ooit student bij ons. Ik leer studenten plannen te lezen en te tekenen en geef les over grafische pakketten die ze onder de knie moeten krijgen. Kennis en ervaring die van pas komen bij Ringland. Ik ging in op een vacature voor vrijwilligers voor grafische vormgeving en dacht: we zien wel... In het begin heb ik veel hulp gekregen van Paul De Schutter en Sven Augusteyns, die me uitleg gaven over de huisstijl van Ringland. Ik kon me op die manier inschrijven in een traditie. Het communicatieteam bleek een gezellige bende en ik voelde me er heel welkom.

Groetjes uit... (bis)

Affiche 'Maak Ringland waar'.Zelf heb ik vaak de indruk dat ik maar wat kleine prutsen doe. Maar nu ik erover nadenk – en op mijn laptop mijn mapje Ringland bekijk – heb ik intussen toch al heel wat grafisch werk voor Ringland gedaan. Vorig jaar werkte ik mee aan het ontwerp van de stand van Ringland op de Boekenbeurs. Ik verzorgde de lay-out van het educatief pakket voor Straatvinken en ontwierp de affiches van Radio Ringland en Maak Ringland waar (op basis van de cover van Het Ringland Boek, een ontwerp van Paul De Schutter). 

Voor de fondsenwerving werk ik samen met coördinator Dré Smessaert en copywriter Sophie Willems. In februari en september zijn de fondsenwervingsbrieven wat meer informatief, in de zomer en de eindejaarsperiode maken we er iets speciaals van. Afgelopen zomer maakten we een ‘Groetjes uit…’-postkaartje met allemaal voorbeelden van overkapte autowegen in Europa. In de fondsenwervingsbrief die we tegen de feestdagen versturen, zetten we de vrijwilligers nog eens in de bloemetjes. Voorts stond ik in voor nog een hoop losse items voor Facebook, webinars en Roma-avonden.

Groetjes uit...

Vorige zomer zijn we met een werkgroepje beginnen na te denken over een update van de website. Na vijf jaar is die nu toch wel aan vernieuwing toe. Mijn partner Steven, die user interface designer is, heb ik onder zachte dwang daar ook in meegesleurd. (lacht) Hij steunt me uiteraard in mijn engagementen, hij vindt het allemaal tof.

Makkelijk te combineren

In mijn omgeving vertel ik niet zoveel over mijn engagement voor Ringland, ik ben vaak te bescheiden over wat ik doe. Ik werk ook graag achter de schermen, ben niet altijd de persoon om grote strategieën uit te denken, heb liever een uitvoerende rol. Als me gevraagd wordt of ik dit of dat eens kan doen, dan zet ik me daar met veel plezier voor in. Zo doe ik ook voor Buurtwerk Dinamo als vrijwilligster soms wat grafisch werk: een nieuwsbrief lay-outen, grafische dingen voor het fietsherstelatelier,... Ook het aapje van A’pen op Wieltjes komt van mij. Alles wat een buurt mooier en properder kan maken, daar zet ik me graag voor in.

Het grote voordeel van vrijwilligerswerk is dat ik het zelf kan regelen qua tijdsbesteding. Door verschillende, verspreide opdrachten te doen, moet ik niet elke week op een bepaald uur ergens zijn. Bij Ringland kan ik zelf bepalen wanneer ik mij eraan zet en dat maakt het makkelijker om het te combineren met mijn schoolwerk en gezin.

Veel lachen en toch superefficiënt

Kandidaat-vrijwilligers mogen zich niet laten afschrikken, de drempel ligt heel laag. Iedereen is welkom, ook al kun je maar een klein steentje bijdragen. Het is ook een aanrader omdat je kennismaakt met de fameuze vergadertechnieken van Christophe Lambrechts, coördinator van de vrijwilligersbeweging. Boeiend om te zien hoe die een vergadering leidt – zijn scoutsverleden schemert door. Hij last telkens een interactief begin in en sluit af met: ‘Wat heb je geleerd en heb je nog iets te zeggen?’ Met deze persoonlijke aanpak verandert je mindset en voel je je betrokken. Er wordt veel gelachen en toch is het superefficiënt. Dus… als je goed wil leren vergaderen, kom dan als vrijwilliger bij Ringland. (lacht)

Enfin, uiteraard niet alleen daarvoor. Als ik mijn deur uitloop, wil ik graag een schoon park tegenkomen. Dat wens ik elke Antwerpenaar toe en daar moeten we bij de communicatie ook op blijven inzetten. Het dossier van de overkapping is heel complex geworden – de vlagplanting ligt al een hele tijd achter ons. We moeten daarom goed inzetten op de communicatie naar burgers, zodat iedereen mee blijft met dit schoon project. Al is het complex, het is tegelijk ook eenvoudig: we willen een leefbaar Antwerpen. Voor iedereen.

’’

Nienke van der Reijden uit Deurne draait als grafisch ontwerpster sinds twee jaar volop mee in het communicatieteam van Ringland. Haar verhaal werd op opgetekend door Katelijne De Vis, collega-vrijwilligster in dat team. 

Wil jij ook meedraaien bij Ringland? Meer dan welkom! Ook met jouw talenten en vaardigheden vind je vast een plaats in onze burgerbeweging. Stuur een mailtje naar info@ringland.be.