Rita over haar lekkere confituur voor Ringland

woensdag 16 november 2022

Je hoeft geen stedenbouw-, verkeers- of milieudeskundige te zijn om Ringland te helpen. Neem nu vrijwilligster Rita Bollen. Al vier jaar op rij draagt zij op een originele manier een steentje bij door heerlijke confituur te maken en die in feestpakketten te verkopen ten voordele van Ringland. ‘Mochten er Michelinsterren worden uitgereikt voor confituur, dan zou ik zeker mijn kans wagen,’ zegt Rita, ‘want ook mijn kopers vinden mijn recepten zeer lekker.’ We laten Rita dan ook graag vertellen over haar exclusieve homemade bioconfituren met verrassende smaken en haar engagement voor Ringland.

Waarom voel ik me betrokken bij Ringland? Het idee om de Ring te overkappen vond ik van meet af aan fantastisch. Een reuzegrote groene zone en geen onderscheid meer tussen binnen en buiten de Ring, dat zal de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van duizenden mensen sterk verbeteren. Daarnaast trekt mij de enorme inzet aan van de initiatiefnemers en de mensen die werken voor Ringland, evenals het niet-aflatende enthousiasme van de vele vrijwilligers. Het is een positief project dat me blij maakt en waar ik graag mijn steentje toe bijdraag. Dat doe ik onder meer door postbode te zijn: ik post in mijn buurt bijvoorbeeld de brieven van Ringland voor de fondsenwerving. En daarnaast maak ik nu al voor het vierde jaar op rij confituur die ik verkoop ten voordele van Ringland.

Ambachtelijk

Vorig jaar heb ik meer dan 300 potten gemaakt. Ze waren allemaal snel de deur uit. Dat betekent toch dat mensen Ringland willen steunen en mijn confituur lekker vinden. Want die is natuurlijk duurder dan in de winkel. Maar alles gebeurt dan ook ambachtelijk en ik steek er erg veel tijd in. Het resultaat is een heerlijke, originele confituur vol fruit en met weinig suiker.

Kijk bijvoorbeeld naar mijn confituur van biokweeperen. Die ga ik eerst rapen of plukken bij kennissen en familie met een kweeperenboom in hun tuin. Dan moeten ze gekuist worden en in kleine stukjes gesneden om ze vervolgens minstens drie uur te koken. Dat mengsel blijft zo’n 12 uur staan, zodat de smaak zich volop kan ontwikkelen. De volgende stap bestaat erin om uit die gekookte kweeperen het sap te trekken. Dat sap wordt dan eerst weer wat ingekookt om dan uiteindelijk te kunnen beginnen met het maken van de confituur/gelei. Dat kan per keer maar voor twee liter sap. Intussen maak ik de potjes klaar door ze op hoge temperatuur te wassen.

Veel energie en aandacht

Het is dus een heel intensief proces dat ook letterlijk veel energie vergt. Het vraagt telkens ook veel aandacht, want niets is gestandaardiseerd, zoals bij sommige andere homemade confituur. Soms voeg ik nog wat extra citroen of sinaasappel toe, laat ik de gelei wat extra inkoken, etcetera. Kaneel en soms steranijs of vanille, maar niet te uitgesproken, geven de gelei een extra dimensie. Dat hele proces herhaal ik verschillende keren.

Behalve biokweeperen zullen er dit jaar ook weer variaties zijn van bioperen en -pruimen. Ook daarvoor ben ik al lang bezig – en ik niet alleen. Mijn kinderen en vrienden helpen me in de zomer bij het plukken. Het gekuiste en in stukjes gesneden fruit wegen we af om het in diepvrieszakjes te steken en te bewaren. Het is immers onmogelijk om alle fruit tezelfdertijd te verwerken.

Voorts is er ook weer een aanbod van sinaasappel met peren, pruimen met peren of bosbessen, pruimen met porto, abrikozen-peren met speculaaskruiden, mango, enzovoort. Helemaal nieuw is een experimentele oriëntaalse confituur met gember en kurkuma.

Vaut le détour

Wat ikzelf zo leuk vind, is dat mijn confituur zo anders is. Mijn smaken zijn nergens anders op de markt te vinden. Het resultaat vaut le détour dus. Mochten er Michelinsterren worden uitgereikt voor confituur, dan zou ik zeker mijn kans wagen, want ook mijn kopers vinden mijn recepten zeer lekker en origineel. De confituur is niet (te) zoet, maar fris en smaakvol met veel fruit.

Zoveel confituur maken is best vermoeiend en ik denk dan ook wel eens: dit is het laatste jaar. Maar gelukkig hou ik zelf ook van lekkere confituur en van het creëren van nieuwe smaken. De energie, figuurlijk én letterlijk, en de tijd die ik investeer houden me alleszins niet tegen om Ringland en zijn doelstellingen te blijven ondersteunen. Ik hoop dan ook weer op vele enthousiaste kopers te kunnen rekenen.

Als je één pot koopt, kost die 7 euro. Een feestpakket bevat 3 potten en kost 20 euro. Bij aankoop van drie feestpakketten voorzie ik nog in een lekkere verrassing.

  • Rita houdt open deur op zondag 4 december van 14 tot 17 uur op de Berchemlei in Borgerhout. Als je in het Antwerpse woont en meerdere potten wenst, dan fietst een Ringlander ze tot bij jou! Geïnteresseerd in Rita’s confituur? Stuur een mailtje naar confituur@ringland.be.
  • Op de blog van Ringland vertellen vrijwilligers over wat er leeft voor en achter de schermen van de burgerbeweging. Heb jij ook een origineel idee om Ringland te steunen? Mail naar info@ringland.be.