Nieuws

Beoordeel de ontwerpen van Over de Ring

maandag 21 mei 2018

31 Ring-projecten
Sinds september gaven burgers en burgerbewegingen de zes ontwerpteams van 'Over de Ring' input voor hun plannen voor de overkapping. Tijdens de Ringdagen van zaterdag 26 tot woensdag 30 mei zie je voor de eerste keer hun 31 Ring-projecten samen in één expo. 

Schermafbeelding-2018-05-22-om-10.25.39-1024x398

Principes voor de hele Ring
Behalve de expo zijn er workshops waarin je de principes voor de hele overkapte Ring kan bespreken: de ecologische verbindingen, het fietsnetwerk en het openbaar vervoer, de Singel, enzovoort.
Neem zeker zelf deel en nodig ook zo veel mogelijk andere geïnteresseerden uit. Zo wordt de stem van Ringland sterker en maak je de volledige overkapping mee waar. 

Ringland biedt antwoord voor resterende knelpunten
Input nodig bij het bezoek aan de Ringdagen? Hou hier rekening mee:

 1. De projecten voor de eerste fase (t.w.v. 1,25 miljard euro uit het Toekomstverbond) mogen de volledige overkapping niet in de weg staan. Ze moeten er integendeel een hefboom voor zijn. Dat vergt ook nog een afdoende oplossing voor de ‘gaten' in de overkapping.

 2. De ontwerpopdracht is opgestart zonder duidelijkheid over het verkeerssysteem (‘de ondergrond’). Ringland blijft ervoor pleiten het gescheiden verkeer (aparte tunnels voor diverse verkeersstromen) te laten doorlopen van de Kennedytunnel tot aan de Luchtbal. Dat maakt het verkeer veiliger, de overkapping goedkoper en voorkomt al de helft van de geplande gaten.

 3. De opwaardering van de stations Berchem, Zuid en Luchtbal en de uitbouw van de stations Schijnpoort en Turnhoutsepoort zijn essentieel voor een degelijk voorstadsnet. Op de Singel is goed openbaar vervoer noodzakelijk om de modal shift naar minder autoverkeer te realiseren.

 4. Een compactere Oosterweelknoop is mogelijk, het voorstel van Ringland redt het Noordkasteel. De knoop past in een aangepaste Oosterweelverbinding voor stadsregionaal verkeer.

 5. Ook voor de Hollandse knoop aan het Sportpaleis en de Groenendaallaan tekende Ringland een alternatief uit dat een volledige overkapping mogelijk maakt. Lees hier meer over de studies van Ringland voor Oosterweel en Groenendaallaan.

 6. Bij tijdelijke bermen, lager dan 8 meter, rijst de vraag of die voldoende oplossing bieden voor de geluidsproblematiek en de luchtvervuiling. Bovendien kan men zich afvragen of tijdelijke maatregelen geen 'verloren kosten' zijn, zodra de overkapping daadwerkelijk gerealiseerd wordt. 

De Ringdagen vinden plaats op

 • zaterdag 26 mei, 13-18u., Flanders Meeting & Convention Center, Carnotstraat 4
 • zondag 27 mei, 13-18u., Flanders Meeting & Convention Center, Carnotstraat 4
 • maandag 28 mei, 17-22u., Sint-Anneke Centrum, Hanegraefstraat 5, Linkeroever
 • dinsdag 29 mei, 17-22u., deSingel, Desguinlei
 • woensdag 30 mei, 17-22u., deSingel, Desguinlei

Deelnemen aan de Ringdagen is gratis, maar inschrijven is wenselijk zodat het team van de intendant voldoende workshops kan opzetten.

Verneem in De Roma het standpunt van Ringland

Net voor de overkappingsintendant zijn eindrapport indient bij de overheid, maakt Ringland een eigen stand van zaken op tijdens de jaarlijkse Roma-avond. Op het programma? Burgers besturen mee, tekenen mee én meten mee. Onder meer Peter Vermeulen legt het uit vanop de eerste rij. Hij biedt ook een ambitieus perspectief: Maak Ringland waar in 12 jaar.

Curieus naar de staat van je straat? Kom ook dat te weten op de Roma-avond. Wetenschappers Huib Huyse (KU Leuven) en Thomas Vanoutrive (UAntwerpen) lichten een tipje van de sluier over het resultaat van Straatvinken en de link met CurieuzeNeuzen.

Stadsdichter Maud Vanhauwaert presenteert de hele avond en stand-up-comedian Jasper staat in voor een luchtige noot.

De toegang is gratis, maar reserveer snel want de plaatsen zijn beperkt.

Bron: Nieuwsbrief Ringland 20/5/2018