Kies Ringland! Kom naar De Roma!

maandag 11 september 2023

Op dinsdag 10 oktober blaast Ringland opnieuw verzamelen in De Roma. Het belooft weer een niet te missen avond te worden, met uiteraard een stand van zaken over de overkapping en de modal shift naar duurzamer verkeer. Met de Antwerpse klimaatregisseur gaan we ook dieper in op de rol die Ringland kan spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. In de aanloop naar de verkiezingen van 2024 trappen we ten slotte een stevige campagne af, onder het motto 'Kies Ringland!'. Ook jij kan daar je steentje aan bijdragen.

Kies Ringland!

Eerst en vooral verneem je natuurlijk alles over de overkapping. Doordat we tijdens en na de Roma-avond van 2022 samen met vele Ringlanders druk hebben gezet op de overheid, sleepten we een lang bevochten akkoord in de wacht: de noordelijke Ring wordt overkapt sámen met de werken voor de Oosterweelverbinding. Komt het daarmee helemaal goed met dat stuk van de Ring?

En hoe ver staat het met de plannen voor de overkapping van de zuidelijke Ring? Wat verwachten we nog van de overheid vóór de verkiezingen van 2024? Peter Vermeulen en Pol van Steenvoort geven toelichting.

In het Toekomstverbond staan ook afspraken over de modal shift naar duurzamer verkeer. Een coalitie van Antwerpse burgerorganisaties vraagt in een memorandum om dringend een paar versnellingen hoger te schakelen. Want belofte maakt schuld! Marie Desrousseaux (Bond Beter Leefmilieu) en Bart Van der Spiegel (Voetgangersbeweging en Ringland) vertellen namens de Coalitie wat de eisen en de verdere plannen zijn. Manu Claeys geeft aanvullend toelichting over de concrete verwachtingen van stRaten-generaal, Ringland en Ademloos.

De realisatie van Ringland betekent niet alleen een forse verbetering van de leefbaarheid in de regio Antwerpen. Ook in de strijd tegen de klimaatverandering kan de overkapping van de Ring een grote rol spelen. Daar gaan we dieper op in met de Antwerpse klimaatregisseur Manon Janssen.

Lawaai – en zeker dat van de Ring – heeft impact op ons welbevinden. De Universiteit Antwerpen lanceerde zopas het burgerwetenschapsonderzoek De Oorzaak naar omgevingsgeluid, waaraan ook jij kan deelnemen. Dimitri Voordeckers en Sanne de Rooij leggen uit wat de bedoeling is.

Last but not least trappen we in de aanloop naar de verkiezingen van 2024 de langlopende campagne Kies Ringland af. Ringland heeft jou nodig om daar op een leuke manier aan bij te dragen!

Maud Vanhauwaert leidt zoals steeds de avond in goede banen. 

Jouw aanwezigheid zet extra druk op onze politici. Écht waar. Reserveer bij De Roma dus snel je gratis ticket voor jezelf, je vrienden en familie.