Nieuws

Ringland vult kas met kunst

zaterdag 14 mei 2016

Volgende week zondag worden 109 werken van hedendaagse kunstenaars geveild in het veilinghuis Bernaerts in Antwerpen. De opbrengst gaat naar Ringland, de burgerbeweging die pleit voor de overkapping van de Antwerpse Ring. Niet voor het geld, maar 'vooral om een signaal te geven aan de overheid'.

"We vinden het fantastisch dat Ringland zo veel weerklank vindt. Niet alleen bij Belgische kunstenaars maar ook bij buitenlandse kunstenaars uit onder meer Amerika, Canada, Australië en Azië", zegt Veerle Janssens, officiële communicatiecoördinatrice van Ringland. Alle werken worden van 19 mei tot 22 mei ook tentoongesteld in het veilinghuis Bernaerts.

Het gaat dus om bekende Belgische namen, jonge beloften én heel wat buitenlandse kunstenaars. "Het feit dat zo veel internationale kunstenaars in dit project gestapt zijn, toont aan dat de problematiek van Antwerpen geen lokaal probleem is. Verouderde infrastructuren waar iets aan gedaan moet worden, kent men overal. Er is een juiste mentaliteit nodig om veranderingen door te voeren", zegt kunstenares en organisatrice van de veiling Tinka Pittoors.

"Het is wel een uitdaging, omdat niet alle werken bij het grote publiek gekend zijn. Maar we hopen zéker 100.000 euro opbrengst eruit te halen", zegt Peter Bernaerts van het gelijknamige veilinghuis. Organisatrice Pittoors wil zich daar liever niet over uitspreken. "Het belangrijkste is het signaal dat we geven aan de overheid", zegt Pittoors.

Daar sluit mede-organisator en kunstenaar Kris Fierens zich bij aan: "Essentieel aan dit project is dat het een initiatief is dat echt vanuit de kunst komt, om aan de politiek en de mensen te laten zien dat wij ook bezorgd zijn voor de toekomst en dat Ringland aandacht verdient."

De kunstenaars willen met hun visionaire ideeën de veranderingen in de stad helpen waarmaken. De opbrengst zal daarom gebruikt worden om de werking van Ringland te ondersteunen en om onderzoek te doen. "We willen bijvoorbeeld een 3D-model ontwikkelen en dat kost natuurlijk geld", vertelt Janssens.

Inspiratie voor de titel van de veiling: A City is Not a Road, Artists for Ringland, vonden de organisatoren bij het werk van de Britse artiest Neal Beggs, Belgium is Not a Road. Zijn expositie verwijst naar een uitspraak van Albert I. "Toen Duitsland ons land in de Eerste Wereldoorlog voor zijn troepen vrije doorgang naar Frankrijk vroeg, antwoordde de koning: "Belgium is a nation, not a road."

'New York, Traffic Speed Away' (1981)

(90 jaar - Wijnegem)

Het werk dat kunstenaar Paul van Hoeydonck doneerde, is een tekening in Chinese inkt en een fotocollage op een paneel. "Ik koos dit omdat ze in New York natuurlijk ook verkeersproblemen kennen. Ik heb er enkele werken gemaakt, zowel tekeningen als fotocollages. Ik was snel overtuigd om een werk te doneren omdat ik dagelijks geconfronteerd word met de problematiek in Antwerpen. Ik woon met mijn vrouw in Wijnegem en zelfs als we gewoon naar de stad willen, hebben we al problemen." De symboliek van verkeersproblemen in grootsteden was dus een belangrijke factor in zijn keuze. "Want in New York hebben ze het op een gestructureerde manier opgelost, en nu is het aan Antwerpen." De geschatte waarde van zijn werk is 4.500 tot 5.000 euro.

'Drum Set' - Luc Tuymans

(58 jaar - Antwerpen)

"Ik ken de organisatoren al jaar en dag. Ze hebben mij ook niet moeten overtuigen. Want ik ken de problematiek en er moet daar echt wel iets gebeuren. De veiling is een mooi initiatief om Ringland te helpen." Het werk dat Tuymans doneerde, is een maquette van een drumstel die hij gebruikte voor zijn schilderij met de gelijknamige titel uit 1998. "Er zijn toen drie exemplaren van gemaakt. Dit werk is een zinken model in 3D. Het schilderij dat op basis van deze macquette is gemaakt, bestaat ook nog altijd. Het is destijds gemaakt en niet met het thema van Ringland in gedachten. Maar ik wilde met dit werk wel het project steunen." De waarde van het kunstwerk wordt geschat tussen de 20.000 en de 30.000 euro.

'Deep in the Woods' - Tinka Pittoors

(39 jaar - Brasschaat)

"Ik ben een van de organisatoren, maar ik doneerde ook een werk", zegt beeldhouwster Pittoors. Een jaar geleden maakte ze het werk, een creatie uit hout en de kunststof epoxy, geschilderd in felle kleuren. "Ik koos specifiek dit werk voor de veiling omdat ik de titel goed vond passen bij het thema. Er is veel aandacht voor de luchtvervuiling, leefbaarheid en gezondheid bij de burgers, terwijl de politiek gewoon koppig de plannen uit het vorig millennium probeert uit te voeren." De kunstenares maakt vooral beeldhouwwerken met alledaagse gebruiksvoorwerpen die ze dan combineert met eigen creaties. "Dit samengaan doet je nadenken over waar het ene begint en het andere eindigt, en of het onderscheid er wel toe doet." De waarde van het gedoneerde werk wordt geschat tussen 4.500 en 6.000 euro.

RANI DECOCK

Bron: De Morgen