Straatvinken lanceert Week van de Straat

donderdag 22 april 2021
De vierde editie van Straatvinken vindt plaats op 20 mei 2021.

Op 20 mei 2021 vindt de vierde editie van Straatvinken plaats, het burgeronderzoek van de Ringland Academie rond mobiliteit dat gesteund wordt door de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Straatvinken vindt dit jaar plaats tijdens de 'Week van de Straat', die voor de eerste keer gelanceerd wordt.

Waarom tel je met Ringland het verkeer?

We gaan na of het verkeer jaar na jaar gezonder wordt en de noodzakelijke modal shift naar duurzamer verkeer in zicht komt. De Vlaamse regering schuift in haar regeerakkoord immers ambitieuze doelstellingen naar voren voor de modal split, de verdeling van de gebruikte vervoermiddelen. Minder auto- en vrachtverkeer is ook noodzakelijk voor de realisatie van de overkapping, zo stelt ook het Toekomstverbond.

Tellen met een tel-tool of met pen en papier

Je telt met het papieren telformulier of met de online tel-tool, die je kunt vinden op www.straatvinken.be en vooraf al eens kunt uitproberen.

Hoe leefbaar is je straat?

Na de telling zul je ook uitgenodigd worden om vanaf zondag 23 mei de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer in te vullen. Je kunt dan jouw verhaal over je straat delen. Op basis van 20 indicatoren, zoals luchtkwaliteit, verkeersdrukte, straatbreedte en straatgroen, berekenen onze wetenschappers een verkeersleefbaarheidsscore van je straat.

Nieuw: Week van de Straat

Straatvinken en straat-O-sfeer vinden dit jaar plaats tijdens de Week van de Straat, die voor het eerst georganiseerd wordt. In dat kader zullen ook leerlingen en leerkrachten het verkeer tellen aan hun school. Dat gebeurt in samenwerking met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes. 
Wil je verder nadenken over een toekomst met leefbare straten en buurten? Op het congres van Infopunt Publieke Ruimte op dinsdag 18 mei stellen topexperts en trendsetters concrete en haalbare maatregelen voor waar onze publieke ruimte nood aan heeft. Op donderdag 20 mei organiseert de Vereniging voor Ruimte en Planning een congres over de ‘15 minutenstad’: iedereen zou binnen 15 minuten stappen of fietsen alle dagelijkse voorzieningen moeten kunnen vinden.
Lees meer op www.straatvinken.be/weekvandestraat.

Lees ook Ringland blogt | Machteld over Straatvinken. 

Straatvinken vindt dit jaar plaats tijdens de Week van de Straat.