Eveline over inspringen waar het nodig is

maandag 9 november 2020

Precies een jaar geleden stond Ringland op de Boekenbeurs. We presenteerden er aan heel Vlaanderen de resultaten van de tweede editie van Straatvinken en uiteraard Het Ringland Boek. Dat vergde voor onze burgerbeweging weer een grote logistieke operatie waarvoor enkele tientallen vrijwilligers hun beste beentje voorzetten. De immer goedlachse Eveline Reusens uit Borgerhout was een van hen. En ook bij vele andere gelegenheden was én is ze van de partij. Lees hier haar verhaal.

Toen ik zo’n zes jaar geleden stafmedewerkster was bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, werd ik gecontacteerd door Wietse Vermeulen van Ringland. Hij vroeg ons of wij een oproep wilden lanceren om deel te nemen aan de vlagplanting. In de aanloop naar de verkiezingen van 2014 vond langs de Ring in Borgerhout zes weken lang dagelijks een vlagplantactie plaats. Daarmee probeerde Ringland – met succes – het thema van de overkapping op de politieke agenda te zetten. Met de scouts hebben wij toen een vlagplanting voor onze rekening genomen, en sindsdien ben ik actief bij Ringland.

Boenk erop

Ik voelde me aangesproken door het geniale, vernieuwende concept. Het Antwerpse mobiliteitsdossier zat al lang in het slop en plots kwam er out of the box een idee waarvan ik intuïtief voelde: ‘Dit is boenk erop.’ Ik engageerde me vanuit het inhoudelijke van het verhaal. En er bleken bij Ringland ook nog eens zoveel sympathieke mensen actief te zijn die iets wilden realiseren. Bijvoorbeeld 75.000 handtekeningen verzamelen voor een volksraadpleging: straffe kost!

Na een ‘denkdag’ van Ringland heb ik me opgegeven als trekster voor het opzetten van een districtswerking in Borgerhout. Dat was best wat werk, maar ook echt leuk. Wij probeerden op elk evenement in Borgerhout een infostand van Ringland te zetten. Ik herinner me nog in het bijzonder het standje met de resultaten van het CurieuzeNeuzen, het burgerwetenschapsonderzoek van Ringland naar de luchtkwaliteit. Veel allochtone vrouwen kwamen een kijkje nemen en waren echt geïnteresseerd, vooral uit bezorgdheid over de gezondheid van hun kinderen. Aanwezig zijn op een evenement is een belangrijke trigger, je bereikt er meer doelgroepen. 

Helpen waar het kan

Soms heb ik het gevoel dat ik te weinig tijd in Ringland kan steken – er is zoveel te doen. Zoals die week onlangs dat ik op de bijeenkomst van het kernteam verwacht werd voor een bepaald agendapunt. Ik was om 18 uur klaar met werken, haastte me naar de vergadering die al bezig was, en daarna volgde nog een vergadering over de Ringland Academie. Gelukkig is mijn partner Christophe ook actief bij Ringland. We voelen elkaar daarin aan en ondersteunen elkaar. 

In de zes jaar dat ik nu vrijwilligster ben bij Ringland, heb ik al van alles gedaan. Soms surf ik mee op de dynamiek en help ik waar ik kan, soms neem ik een trekkersrol op zoals bij de districtswerking in Borgerhout of de fietstocht van het 10 Stoetenfestival (foto) vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In de stand van Ringland op de Boekenbeurs (foto) in november 2019 gaf ik mee uitleg over Straatvinken. Vandaag coördineer ik het distributienetwerk van lokale postbodes, waarmee vele vrijwilligers de brieven van Ringland tot in de brievenbussen krijgen.

Voorts zit ik sinds kort in de stuurgroep en in de werkgroep die de strategie uittekent. Dat engagement komt voort uit een persoonlijke bezorgdheid, die ik deel met nog wel wat Ringlanders van het eerste uur. In de beginjaren was Ringland een echte hype, maar nu lijkt onze achterban minder geëngageerd. Welke richting willen we uit? Hoe volgen we dat goed op? Het is belangrijk om onze strategie te finetunen vooraleer we acties ondernemen.

Veel uiteenlopende expertise

Wat ik leuk vind aan Ringland, is dat er heel veel uiteenlopende expertise aanwezig is. Je hoeft niet in alles goed te zijn. Het is zo’n groot netwerk en je vindt altijd mensen die dit of dat kunnen. Dat is ook enorm leerrijk.

Ik heb veel vertrouwen in de experts die Ringland in huis heeft. Ze hebben allemaal een grote passie voor de stad. Dat heeft een grote meerwaarde en houdt me enthousiast.

’’

Eveline Reusens is Ringland-vrijwilligster van het eerste uur. Haar verhaal werd opgetekend door Katelijne De Vis, eveneens vrijwilligster. De bovenste en de onderste foto zijn gemaakt op de Boekenbeurs in 2019. De tweede geeft een impressie van de vlagplanting in 2014 en de derde van het 10 Stoetenfestival in 2018, twee evenementen in de aanloop naar verkiezingen. 

Wil jij ook meedraaien bij Ringland? Meer dan welkom! Ook met jouw talenten en vaardigheden (communicatie, ict, administratie, expertise,...) vind je vast een plaats in onze burgerbeweging. Stuur een mailtje naar info@ringland.be.