Wendy over Wie zijn wij?

zaterdag 21 januari 2023

Als lid van de werkgroep Vrijwilligerswerking van Ringland kwam Wendy De Pooter met het idee van een ‘wie is wie?’ op onze website. Ze wilde de grote burgerbeweging daarmee een menselijk gezicht geven. Voor kandidaat-vrijwilligers is dat wervender en het maakt de werking concreter, vindt Wendy. Zelf begon ze haar engagement, zoals zovelen, met het tappen op de eerste festivals. Maar al snel werden haar daadkracht, inzicht en professionaliteit opgemerkt. Wendy vertelt waarom een engagement bij een vrijwilligersbeweging als Ringland zoveel voldoening geeft.

Ik werd vrijwilligster bij Ringland omdat ik op die manier mijn steentje kan bijdragen aan het leefbaarder en aangenamer maken van de leefomgeving voor een grote groep mensen. Daarom gaan voor mij de overkapping en de modal shift hand in hand: Antwerpen wordt niet beter als we met ons allen in de auto blijven kruipen. 

Ik leerde Ringland kennen via mijn echtgenoot die voor Stramien werkt, het ontwerpbureau van waaruit het idee van de overkapping van de Ring gegroeid is. Aanvankelijk kende ik geen andere vrijwilligers, maar al snel voelde ik me thuis in de burgerbeweging. Vrijwilligerscoördinator Christophe Lambrechts vroeg me de vrijwilligerswerking mee uit te bouwen vanuit mijn professionele achtergrond – als learning & development-specialist ondersteun ik bedrijven onder meer met het ontwikkelen van specifieke leertrajecten. Ondertussen geef ik met vrijwilligster Anne ook IT-ondersteuning. Ik werk heel graag samen met Christophe en Anne, die hyperefficiënt zijn maar ook oog hebben voor de menselijke factor.

Vacatures

Met de werkgroep Vrijwilligerswerking begeleiden we niet alleen de huidige vrijwilligers, maar proberen we ook vrijwilligersvacatures in te vullen door actief te rekruteren. Dat laatste blijft moeilijk, zeker wanneer we jonge mensen proberen aan te trekken. Ik begrijp het wel: hun agenda zit vaak overvol. Maar we hebben jonge mensen nodig om andere jongeren te bereiken en te overtuigen. Volgend jaar mag een hele nieuwe generatie, die niet zo bekend is met ons project, voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen. Op dat punt zou ik nog wat meer succes willen boeken.

Moemoe was erbij

Ik werk drie dagen op vijf, mijn kinderen zijn ondertussen negen en elf, dus was er ruimte voor engagement. Ik vind het goed om aan mijn kinderen te laten zien dat vrijwilligerswerk voldoening geeft, dat je de wereld mee vorm kan geven. Het idee dat mijn kleinkinderen op Ringland zullen spelen en zullen zeggen: ‘Moemoe was erbij’, dat motiveert me wel. Ook mijn man heeft veel sympathie voor Ringland. Het stoort hem niet dat ik mee aan de kar trek, we voelen elkaar op dat vlak goed aan.

Het is soms druk, maar ik denk zeker niet aan stoppen. Continuïteit bij geëngageerde vrijwilligers is nodig in een organisatie die nog lange tijd actief zal moeten zijn. Wie wil beginnen als vrijwilliger bij Ringland, raad ik aan om eens goed na te denken over twee vragen: hoeveel tijd kan je investeren en wat vind je leuk? En ga dan op zoek naar een activiteit binnen de burgerbeweging die aan beide vragen beantwoordt. Zo weet je dat je inspanningen je voldoening zullen geven.

Mensen aan het woord

Het idee van een 'wie is wie?' op onze website, komt van mij. Ik wilde Ringland een menselijk gezicht geven. De gezichten in de vele werkgroepen hebben meer aantrekkingskracht dan louter een omschrijvende tekst van wat ze doen. Het maakt alles concreet: welke werkgroepen zijn er? En als ik me zou engageren, bij wie kom ik dan terecht? Voorts zorgt zo’n 'wie is wie?' ook voor waardering voor de kern van geëngageerde vrijwilligers.

Ik maak ook deel uit van een campagneteam, een groepje waarmee we op korte termijn een actie op poten zetten. Zo heb ik vorig jaar meegewerkt aan de info-avond in De Roma. Dankzij dat campagneteam zijn we tot een format gekomen waarin we ook de mensen achter Ringland aan het woord lieten en interactie met het publiek stimuleerden. In plaats van het publiek te overdonderen met informatie vroegen we veeleer: wat vind jij ervan? Mensen naar voren schuiven, dat werkt.

Het verhaal van Wendy De Pooter werd opgetekend door Ringland-vrijwilligster Katelijne De Vis.

Op de blog van Ringland vertellen vrijwilligers over wat er leeft voor en achter de schermen van de burgerbeweging. Ben jij ook geïnteresseerd om mee te draaien? Bekijk al eens Wie zijn wij? en mail naar info@ringland.beOp zaterdag 18 maart 2023 houden we met onze vrijwilligers en de experts van de Ringland Academie onze jaarlijkse denkdag.

Lees ook FAQ Wie zit er achter Ringland?