Vlotter fietsen in de zuidoostrand

dinsdag 5 april 2022

Het burgerplatform Zorro bracht voor de Antwerpse zuidoostrand trajecten in kaart voor nieuwe fietsroutes, tangentieel rond de stad.

In de zuidoostrand lopen bijna alle fietssnelwegen (het betere woord voor fietsostrades) en andere grote fietsassen 'radiaal' of m.a.w. recht naar de stad Antwerpen. De enige uitzondering is de korte F16 Lint-Lier. Het burgerplatform Zorro wil betere fietsroutes, in de 'tangentiële' richting, dus rond de stad. Dat vergt vooral een zoektocht naar meer ruimte om vlot te fietsen.

De Zorro-werkgroep Fietsroutes bekeek het hele gebied tussen de Schelde en het Albertkanaal. De volgende tracés kunnen, van binnen naar buiten, fietswegen rond Antwerpen worden:

  • R11-route, de fietsring van districten en randgemeenten, die vertrekt aan het Scheldeveer in Hoboken, en het tracé van de R11 volgt tot in Wijnegem, met heel wat alternatieve routes, o.a. de Fortenroute.
  • Verder van Antwerpen is een route mogelijk van het Scheldeveer in Hemiksem naar Kontich - Lint - Lier - Broechem. In de zuidoostrand wordt die route getekend over de reservatiestrook van de ooit geplande Grote Ring, die nu een smalle beekvallei is. Die route is ook voorgesteld in het Zorro-rapport van 2020, maar een detailanalyse toonde vervolgens aan dat een uitvoering van die Beekvalleiroute (BV) als fietssnelweg niet wenselijk is. Zorro vraagt daarnaast wel een verbetering van de functionele Groeningenroute (GR) door Kontich-centrum.   
  • Daarbij is er zeker grote behoefte aan een betere fietsverbinding tussen de dorpskernen van de regio: Hemiksem - Edegem - Hove - Boechout - Vremde - Wommelgem - Wijnegem. Die noemt Zorro de Zuidoostrand-tangent (ZT).
Tangentiële fietsroutes voor de zuidoostrand.

Zorro goot de voorstellen in een nota voor Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

 

 

  • Lees hier ook de nota's met Zorro's voorstellen voor het openbaar vervoer in de zuidoostrand. 
  • De Zorro-vrijwilligers stellen hun vele ideeën voor op een infomarkt op zaterdag 23 april in de Parkschool in Mortsel.