Wegen de baten op tegen de kosten?
Antwerpen en in het bijzonder de haven vormen de levenslijn voor de Vlaamse en Belgische economie, handel en logistiek. De stad slikt door haar ligging echter enorm veel verkeer. De Antwerpenaren betalen daar een prijs voor op vlak van leefbaarheid en gezondheid.
De overkapping zal de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners fel verbeteren en is dus geen luxeproject. Een betere gezondheid en een beter welbevinden betekent minder uitgaven voor de sociale zekerheid.
Bovendien biedt de reorganisatie van het verkeer een oplossing voor de gevaarlijke weefbewegingen die tot veel files en ongevallen leiden. Die drastische ingreep komt dus ook niet-Antwerpenaren ten goede. Minder files is uiteraard ook goed voor de economie.
Op aansturen van de burgerbewegingen heeft een werkbank zich ondertussen gebogen over de kosten en baten van een overkapping van de zuidelijke Ring (van de Kennedytunnel tot de knoop Oost in Borgerhout). Die werkbank Financiering kwam er op aansturen van de burgerbewegingen. De uiteindelijke opdracht voor de studie van de werkbank Financiering ging mede uit van de stad Antwerpen, het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en Lantis.
Noodgedwongen bleef de studie door de Universiteit Antwerpen echter bij een theoretische oefening. Ze verschafte weliswaar interessante inzichten, maar ze werd uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie, die ondertussen gewijzigd is en nog zal wijzigen. Zo zijn de ontwerpen bijvoorbeeld nog voorlopig. In die complexe omgeving zijn de baten moeilijk te kwantificeren.
Voor een definitieve becijfering van de te verwachten kosten is het dus nog te vroeg. Wel al duidelijk is dat van de vier bestudeerde scenario’s de volledige overkapping de meeste baten oplevert.
De werkbank zal verder bekijken hoe ze de voorliggende parameters en varianten kan optimaliseren en hoe de grootst en best mogelijke overkappingen kunnen worden gerealiseerd, zoals opgenomen in het Toekomstverbond.
Ook de experts van de Ringland Academie buigen zich voort over financieringsalternatieven en besparingsmogelijkheden. Waar kunnen op basis van de huidige berekeningen de meeste baten behaald worden en tegelijk de kosten significant verminderd worden? Zo verdient bv. een ‘gebruikersbijdrage’ voor de tunnels verdere studie (momenteel is alleen voorzien in een tolheffing voor vrachtwagens in de Kennedytunnel). Het is alvast een maatregel met bewezen impact om het verkeer te sturen. Ook publiek-private samenwerking (pps) moet verder onderzocht worden. (Update 13.3.2025)
- Lees op onze blog ook Pol over de financiering van de overkapping. (22.3.2021)
- Lees ook Onderzoek werkbank Financiering bevestigt: vollédige overkapping levert meeste baten op (13.3.2025)
- Lees ook Wie zal dat betalen? (13.3.2025)