Straatvinken brengt nu ook steps en bakfietsen in kaart

woensdag 17 mei 2023
De zesde editie van Straatvinken vindt plaats op donderdag 25 mei 2023.

Je kan je weer inschrijven voor Straatvinken! De zesde editie van deze verkeerstelling vindt plaats op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur. Voor het eerst is het daarbij mogelijk op het telformulier ook steps en bakfietsen apart in kaart te brengen. Tellers én niet-tellers kunnen meteen ook al de leefbaarheidsbevraging van straat-O-sfeer invullen. Met dit burgeronderzoek naar het verkeer in onze straten gaan we na of we op de goede weg zijn voor de noodzakelijke modal shift.

Vanaf nu kan je inschrijven voor de zesde editie van Straatvinken, het burgeronderzoek rond mobiliteit van de Ringland Academie met wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Vink de verkeerstelling aan in je agenda:

V  Donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur: Straatvinken

Klik op deze agenda-uitnodiging en het telmoment staat meteen in je agenda. Hier vind je ook alle praktische info en kan je eventueel al eens oefenen met de teltest. Registreer meteen ook je tellocatie: 

Wat verandert er bij deze editie?

V Straatvinkers vroegen om voortaan bakfietsen en steps apart te kunnen tellen. Een terechte vraag, gezien de enorme toename van deze verkeersmodi. Ze zijn voortaan een aparte categorie op het telformulier. 

V  Zo veel verschillende verkeersmodi passen helaas niet meer op het scherm van een smartphone. Bovendien hield onze app-ontwikkelaar ermee op. Daarom tellen we niet meer met de online tel-tool, enkel nog met pen en papier. De helft van de tellers deed dat sowieso al en dat bleek even vlot te gaan. 

Hoe graag woon jij in je straat?

Ook zonder te tellen kan je beweging in je straat krijgen! Vul de online bevraging van straat-O-sfeer en vertel hoe het is om in jouw straat te wonen. Straat-O-sfeer verzamelde de voorbije jaren al meer dan 4.400 verhalen van bewoners uit straten in heel Vlaanderen. Onze wetenschappers zijn ook benieuwd naar jouw inzichten. Ze combineren die met het cijfermateriaal uit de verkeerstellingen.

Ook Octopusscholen tellen weer mee

Ook leerlingen en leerkrachten tellen in de week van 22 mei bij de start of het einde van de schooldag het verkeer in hun schoolomgeving. Dat gebeurt in samenwerking met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes.

Waarom is het belangrijk dat je (opnieuw) meedoet met Straatvinken?

Door te tellen en te vertellen breng je beweging in onze straten:

V  Je toont dat je de leefbaarheid van je straat belangrijk vindt.
V Jaarlijks met zeer velen tellen maakt verkeerstrends zichtbaar.
V  Je geeft de overheid data waarmee ze de verkeerssituatie en leefbaarheid in je straat kan verbeteren.
V Je beleeft je straat eens op een andere manier. Het is ook gewoon gezellig en rustgevend.

Wat heeft Straatvinken al bereikt?

V  Straatvinken toonde aan dat de modal shift naar duurzamer verkeer te traag gaat.
V  Straat-O-sfeer bewees dat duurzamer verkeer bewoners gelukkiger maakt.
V  Lokale besturen en buurtgroepen gaan aan de slag met de resultaten bij hun mobiliteitsplannen en de heraanleg van straten.
V  Tijdens het webinar van Straatvinken toonden burgerwetenschappers en bestuurders inspirerende voorbeelden van hoe ze dat deden.
V  We tellen ondertussen al met vele duizenden in heel Vlaanderen. Alle resultaten blijven beschikbaar via het interactief platform.