Zevende editie Straatvinken legt link met omgevingsgeluid

donderdag 25 april 2024
Straatvinken 2024.

Je kan je weer registreren voor Straatvinken! De zevende editie van deze verkeerstelling vindt plaats op donderdag 16 mei van 17 tot 18 uur. Tellers én niet-tellers kunnen meteen ook al de leefbaarheidsbevraging van straat-O-sfeer invullen. Met dit burgeronderzoek naar het verkeer in onze straten gaan we na of we op de goede weg zijn voor de noodzakelijke modal shift. Bij deze editie leggen we ook de link met De Oorzaak, het burgeronderzoek naar omgevingsgeluid.

Vanaf 25 apil kan je je registreren voor de zevende editie van Straatvinken, het burgeronderzoek rond mobiliteit van de Ringland Academie met wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven. Vink de verkeerstelling aan in je agenda: 

V   Donderdag 16 mei van 17 tot 18 uur: Straatvinken

Hier vind je alle praktische info en kan je eventueel al eens oefenen met de teltest. Registreer meteen ook je tellocatie:

Hoe graag woon jij in je straat?

Ook zonder te tellen kan je beweging in je straat krijgen! Vul de online bevraging van straat-O-sfeer en vertel hoe het is om in jouw straat te wonen. Straat-O-sfeer verzamelde de voorbije jaren al meer dan 8.600 verhalen van bewoners uit straten in heel Vlaanderen. Onze wetenschappers zijn ook benieuwd naar jouw inzichten. Ze combineren die met het cijfermateriaal uit de verkeerstellingen.

Octopusscholen tellen weer mee

Ook leerlingen en leerkrachten tellen in de week van 13 mei bij de start of het einde van de schooldag het verkeer in hun schoolomgeving. Dat gebeurt in samenwerking met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes.

Waarom is het belangrijk dat je (opnieuw) meedoet met Straatvinken?

V  Je toont dat je de leefbaarheid van je straat belangrijk vindt.
V Jaarlijks met zeer velen tellen maakt verkeerstrends zichtbaar. 
V  Je volgt mee op of de doelstellingen van de Vlaamse overheid voor de modal shift naar duurzamer verkeer gerealiseerd wordt.
V  Je geeft je lokale overheid data waarmee ze de verkeerssituatie en leefbaarheid in je straat kan verbeteren.
V Je beleeft je straat eens op een andere manier. Het is ook gewoon gezellig en rustgevend.

Wat heeft Straatvinken al bereikt?

V  Straat-O-sfeer bewees dat duurzamer verkeer bewoners gelukkiger maakt. De modal-shift is een ‘geluks-shift’
V Straatvinken stelde vast dat de modal shift naar duurzamer verkeer te traag gaat.
V  Lokale besturen en buurtgroepen gaan aan de slag met de resultaten bij hun mobiliteitsplannen en de heraanleg van straten.
V  Tijdens het webinar van Straatvinken toonden burgerwetenschappers en bestuurders inspirerende voorbeelden van hoe ze dat deden.
V  We tellen ondertussen al met vele duizenden in heel Vlaanderen. Alle resultaten blijven beschikbaar via het interactief platform.