Nieuws

Dit was Ringland in 2019

zondag 22 december 2019

Begin 2019 vierde Ringland zijn vijfde verjaardag. Een feestje waard, maar daarom nog geen reden om op onze lauweren te rusten. We werkten dit jaar erg hard, vooral achter de schermen, in werkbanken en ‘scrumsessies’. We traden ook naar buiten tijdens Radio Ringland, Straatvinken en op de Boekenbeurs. Telkens weer konden we rekenen op talloze enthousiaste vrijwilligers. En steeds weer zochten we naar een evenwicht tussen onze rol als actiegroep en onze rol als medebedenker van oplossingen, in samenwerking met alle partners. 

Een overzicht van onze activiteiten in 2019:

  • Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad in januari schrijven Ringland, Ademloos en stRaten-generaal een open brief aan de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden van meerderheid en oppositie. 
  • In februari stellen de partners van het Toekomstverbond (de burgerbewegingen, de stad Antwerpen, de haven en de BAM) op een gezamenlijke persconferentie hun akkoord voor een voorkeursvariant van de Oosterweelverbinding voor. Er zijn ook afspraken gemaakt over de Werkgemeenschap.
  • Bij onze vijfde verjaardag blikken we terug en vooruit met het lijvige en rijk geïllustreerde Het Ringland Boek - Vijf jaar burgers in beweging.
  • Op 3 april presenteren de Ringland Academie, de Universiteit Antwerpen en de stad op een colloquium denksporen om de overkapping te financieren.
  • Op het festival Radio Ringland, op 5 mei op het Conscienceplein in hartje Antwerpen, tekent de Ringlandband opnieuw present. Een hele reeks artiesten brengt met die gelegenheidsformatie een nieuwe versie van Laat ons een bloem. Studenten van AP Hogeschool verzorgen vier uur live verslaggeving en ondervragen in de studio in café ViaVia politici over hun verkiezingsbeloftes voor de overkapping. 
  • Ringland, Ademloos en stRaten-generaal gieten hun wensen voor de nieuwe regering in een memorandum met zes uitdagingen.
  • Ook op onze jaarlijkse infoavond in De Roma op 20 mei, enkele dagen voor de verkiezingen, luidt de boodschap aan onze verkozenen: Maak Ringland waar! Die oproep is meteen ook de slogan van de nieuwe Ringland-affiche. We hebben het immers uitgerekend: er is nog maar een toezegging voor 3,7 km overkapping.
  • Ondertussen kent het burgerwetenschapsonderzoek Straatvinken op 16 mei een geslaagde tweede editie, met meer dan 2.500 verkeerstellers. Een bijkomende bevraging leert dat de verkeerssamenstelling een sterke invloed heeft op de beleving van de straat.
  • In de zomer onderhandelen de experts van de Ringland Academie met Lantis (de nieuwe naam van de BAM) over de knooppunten Oosterweel (aan het Noordkasteel), Schijnpoort (aan het Sportpaleis) en Groenendaallaan (aan station Luchtbal). Die intensieve 'scrumsessies', die mee geleid worden door Ringland, leveren in het najaar akkoorden op die ook instemming vinden bij de omwonenden. Ook in de andere werkbanken (Haventracé, Routeplan,...) gaat het overleg voort. 
  • Op de Horta-avond van de burgerbewegingen en de Ringdagen van het team van de intendant en de overheid wordt in november de stand van zaken gepresenteerd. De conclusie van Peter Vermeulen (Ringland) en Manu Claeys (stRaten-generaal) in Gazet van Antwerpen: ‘Dit bewijst dat het Toekomstverbond werkt.’ 
  • De gezamenlijke stand van Ringland en Straatvinken op de Boekenbeurs trekt veel geïnteresseerden, ook van ver buiten Antwerpen. Zo'n 1.300 nieuwe enthousiastelingen schrijven zich in voor de nieuwsbrief van Ringland en/of melden zich aan voor de volgende editie van Straatvinken op donderdag 14 mei 2020. 
  • Ringland leeft, Ringland beweegt! Dat mogen we ook vaststellen in het kader van De Warmste Week. Daarvoor zetten vrijwilligers opnieuw acties op ten voordele van Ringland, van een yoga-dag tot de verkoop van soep en confituur.

Het jaaroverzicht toont dat we zeker niet stilzaten. Zijn we ook tevreden?
Lees hier onze balans van 2019.